about me

Sunday, July 13, 2014

I really need your help.

hai. Assalamualaikum. tetiba nak post something.mungkin luhakan perasaan sbb tetiba tak dapat tido pulak. haha. entah la. just kesian kat kawan ika nie. apa yang berlaku kat dia sekarang samaaaaaaaaa gilaaaaaa macam yang ika kena sebelum nie. haih. pity of her. tapi tak la seteruk seperti apa yang kawan ika kena. about friends love. Im not gonna tell who that person. cukup cerita tentang dia. kita mula k? bismillah.

yang pasal kawan dia tu, hm. dia terang2 bagithu ika yang kawan dia tu teruk. semuanya sosial cuma dia je tak. oh dorang satu group. ada 8 orang semuanya. setiap orang dalam group tu berpasangan. kira ada la yang selalu dapat dengar masalah antara satu sama lain time tu. hanya berdua. bagus la ada group macam tu. first2 ika kagum jugak mcm mane dorang dapat buat macam tu cause ika tak dapat bayangkan if ika ada group sebesar tu. Ika tak la seramah yang disangka. cuma suka kacau orang je. haha =.='

but entah la. ada jugak keburukan group besar2 nie. bila gaduh teruk jugak. itu je la yang ika bayangkan bila dia cerita group dia seramai tu. but kawan ika cakap, that group la yang banyak bagi nasihat kat dia walau seteruk mana pun dorang tu. bagus la ada kawan macam tu. selalu ingatkan kita kan? tapi sejak dia pindah tu la banyak konflik terjadi.. mula la kawan-kawan dia kata dia sombong lupa kawan sejak pindah nie. haih. tahu kah anda perit tahu lepas dengar ayat macam tu? tak ke kau tak terpikir orang tu terasa dengan ayat kau macam kau tu jenis lupa kawan terus. fuhh hangin ler kawan ika nie. haih.

cuba bayangkan yang budak asrama nie yang kena contact dorang dulu? choi. kitaorang pun ada keje la. asrama. paham2 je la busy tu mcm mane. tu pun Alhamdulilla k dapat bawa gadget seperti phone, lappy, ipad, ipod dan sebagainya. kau ingat senang sekolah benarkan bawa semua barang tu gi asrama yang belum tentu jamin tak hilang gadget tu semua? haaa, kan dah emosi. haha. tapi serius la. jangan terlalu berharap orang akan contact dengan kita kalau kita tak ada usaha nak contact orang tu. lagi2 nak touching2 bagai nie alahai~ rindu buat cara rindu. seseorang tu akan bagi feedback yang baik if kita layan dia dengan baik. am I right? okay done for that. sambung cerita~

konflik bermula bila 2 orang dari ahli group tu pindah. then entah mcm mane dorang welcoming orang baru dalam group tu. tu tak kisah la tapi kawan ika kata budak tu la yang porak peranda kan group tu sejak dia pindah. so dia hangin la. katanya budak tu la punca segala-galanya. I don't know la kan sebab nie dengar luahan dia je dari cerita kawan-kawan dia semua tu. hm. Ika tak dapat nak kata apa la kan. then sekarang nie dorang tengah gaduh. haih. and my friend decided tak contact dorang dah. buat sakit hati je katanya. hm

tak tahu la nak cakap mcm mane. so how? tikah nie tak tahu la nak bantu dia mcm mane. tapi klau tgk dri cara kawan ika nie pun, dia pun emosi jugak. tapi entah la. dorang dah baik hari tu then ada lagi konflik tak puas hati group tu dengan dia pulak. so, dia fed up. ikut dia la nak buat apa pun. hati dia dah cukup terluka dah ika tengok tu. haih kesian dia. tak tahu la nak berpihak pada siapa sebenarnya. tapi hm. actually sekarang nie just I want to know how nak sembuhkan balik hati dia yang dah teruk tu. tambah2 lagi dengan masalah cinta pula.

sebelum pindah, she with someone that also from her old school. dengar cerita for a long time that person like her and suddenly get strength to her. that person is her bestie. actually best tahu ada bestie lelaki nie but I don't know if I have it or not but what I can see it I think I have one. heh. but tabik la kat orang tu. dia tu pemalu. haha. sesuai la dedua orang tu. dua2 pemalu. but dugaan yang nak tempuh untuk hubungan dorang berdua nie yang.. haih. mmg perlukan kekuatan yang sangat tinggi. hati yang tabah dan kuat.

jarang contact but always missing each other. I know that. tapi sape je dapat tahan kan? konflik sangat hubungan dorang nie sebab ada yang menyemak nak hancurkan. lagi2 orang tu suka pulak kawan ika nie. aduhai. lagi la. hubungan tu hancur sebab lelaki yang menyemak tu la. but now that person mintak get back. I know that thing will happen. it feel weird tetiba my friend say that person accept her break. lol my english. haha. kawan ika mintak break but dia terima? tak ke pelik? tetiba terima je? kalau ika, sumpah ika cakap ika tak terima.

tapi entah la. kawan ika tu dah terlalu hancur hati dia. dah mcm jadi heartless. that's what Im afraid for. ika tak nak benda yang dah jadi kat ika dulu terjadi kat orang yang ika sayang. haih. even baru kenal pun, ika jenis yang welcoming people who want to be in my life. I don't care sejahat seteruk mana pun orang tu sebab kawan is kawan. kawan tak perlu tengok rupa, harta, kebaikan semata-mata dan sebagainya. that my prinsip.

okay now, can you guys or sesape je la kan help me untuk bgi nasihat kat kawan ika nie? supaya dia jadi mcm biase. I mean hati dia. sembuhkan hati dia tu. I don't know how I can be okay dengan apa yang telah jadi sebelum-sebelum nie. hm. lagi2 kawan ika tu jenis memendam. haih. tu lagi susah. dulu pun teruk jugak nak pulih. tapi hm.. I don't know la mcm mane nak bagi dia semangat dan nasihat tu. sendiri tak betul. tu yang tak berapa berani nak cakap pape. kalau merepek merapu tu bleh la bagi kat ika.

dia kata ika bleh la. sedih macam mana pun ika, ika sorok dengan jadi happy semua tu tapi dia tak dapat. hm. entah la. dah lali mungkin. sebab tu dalam hidup nie jangan terlalu berharap dengan sesuatu nanti kecewa tu kita jugak yang tanggung sakit dan peritnya benda tu. that's why you need Him. Dia akan bantu kita, akan ada dengan kita walau apa pun yang terjadi. sebab tu la kita tak bleh carik Dia time kita susah je. kalau bleh, all the time carik la Dia. luah la apa2 pun kat Dia. Dia Maha Mendengar. untung tau kita ada Dia. Dia je la tempat kita bergantung, tempat kita berharap, memohon pertolongan dan sebagainya.

okay dah. kang cakap panjang lebar pun tak selesai jugak masalah nie. if you know la how to pulihkan hati yang keras, yang terluka, help me. tolong bagi ika nasihat supaya dapat kongsi ilmu. dapat jugak dibuat sebagai kekuatan bila datang ujian kelak. bantu la ya walaupun tahu this blog not really popular. I need your help. really need it. sampai sini sahaja postnya. Assalamualaik.

luahan berterabur

hey hey. assalamualaikum. hoho. lama gilos nampaknya ika tak update blog nie. dah berhabuk dah rasanya. pity you, blog. haha. bukan disengajakan. sejak masuk asrama nie ler kan, dah tak lekat dah dengan lappy. bukan diri yg tak nak lekat tapi ada yg kongker sehabis baik tu yang macam.. 'hm. k, nevermind, ada lain masa guna la lappy.' mengalah je la yg mampu sbb guna lappy untuk apa je. takkan nak kongker phone sekali lappy kot kan? tak nak la jadi tamak haloba. macam tu ceritanya~ 

haha, belum pape dah panjang menjela pendahuluan nya. ceh. ikut gaya karangan pula. haha. okay la. setakat dah lama tak on nie, ika masih bernyawa, masih bernafas dan masih hidup. kalau tak mana dapat update blog nie yok? haha. loyar buruk pula ika nie. maaf la ya. excited sikit. entah sebab apa idok ler kita nie tahu. and I'm gonna tell you abbout my life at hostel. haa. asrama kau. lepas lama berangan harap bleh duduk asrama and now I'm in it. boleh tahan best la jugak duduk asrama. eceh.

yang best nya, my ahli dorm yang paling ramai di antara semua dorm, ada kembar dalam dorm yg sama and sama rata untuk kelas yang perempuan bleh sertai iaitu, akaun and bisnes. heh. ahli dorm ika ada 10 orang. termasuk ika~ hoho. entah kenapa ika tetiba cerita psl dorang nie pun ika tak tahu. rindu maybe? haha. actually kat sana weirdo ever. panggilan pelik kat sana but nevermind. ika yg pilih panggilan tu. haha. NOMII. that's my panggilan kat sana. why? terasa tak de kaitan? oh yeah~

mmg tak de kaitan pun. disebabkan kat sana smpai 4 org atikah/atiqah (termasuk ler diri ini) so, I let that name be with me. klau bagi dorang pilihkan panggilan mahu berperang and macam2 nama keluar kang. so, better I don't let that happen la kan? haha. tahun nie.. I don't know want to say it's better than before this or not sbb yg past punya pun mmg dah sakit. tpi entah la. tahun nie rasanya kurang sikit kot. but it still same level. but, nevermind. dugaan tak seberat orang lain tanggung. muhasabah diri.

hidup di kelilingi kawan. biasa la tu kan? terlampau biasa dah. kalau dah rapat tu tak mungkin la tak de prob kan? I just behave myself. dah bagi nasihat pun macam tak jalan. dari awal lagi dapat rasa. tgk org tu. if dri cara dia boleh terima Alhamdulillah. if tak dapat tu macam mana pula? haaa, yg tu payah sikit. if dah banyak kali nasihat tak jalan jugak, berdoa je la Allah lembutkan hati dia. bukanlah nak cakap diri nie baik sangat, ada jugak kelemahannya. entah ada ke tak kelebihan dalam diri ini idok ler diketahui. 

sedih atau tak kalau dapat tahu kawan yang korang dah start sayang tetiba boleh cakap dia benci kau? apa yg kau rasa? mesti sedih kan? macam tu la aku terkena kali nie. haha. dugaan. biase la tu. tak semua orang suka kita. tak semua bleh terima kita. ye dok? dok kesah la apa pun nak jadi nanti. biar je la org tu. cukup dapat tgk orang tu gembira dari jauh. dia nak judge kita apa pun suka hati dia la. hak dia. malas kita nok melawan balik. okay done for it.

dalam membebel-bebel pepanjang nie lupa pulak nak cakap, Salam Ramadhan! haha. nampak tak terlalu masuk ke dunia emosi sampai tak de sekarang ada kat dunia yang nyata? haha. teruk btol. hope reramai ler kita dapat lakukan ibadat bebnyk pada bulan yg mulia nie yok? dan jangan lupa untuk doakan untuk saudara-saudara kita kat sana tu ya? moga Allah berkati dan lindungi mereka sentiasa. mereka mati ke jalan Allah. syurga tempat mereka. alhamdulillah. entah dapat ke tidak kita ke syurga Allah tu. hm. doa la bebnyk ya. untuk mereka di sana. doa merupakan senjata kita umat islam. pray for them!

sekian dari ika, Assalamualaikum.:)