about me

Sunday, July 13, 2014

I really need your help.

hai. Assalamualaikum. tetiba nak post something.mungkin luhakan perasaan sbb tetiba tak dapat tido pulak. haha. entah la. just kesian kat kawan ika nie. apa yang berlaku kat dia sekarang samaaaaaaaaa gilaaaaaa macam yang ika kena sebelum nie. haih. pity of her. tapi tak la seteruk seperti apa yang kawan ika kena. about friends love. Im not gonna tell who that person. cukup cerita tentang dia. kita mula k? bismillah.

yang pasal kawan dia tu, hm. dia terang2 bagithu ika yang kawan dia tu teruk. semuanya sosial cuma dia je tak. oh dorang satu group. ada 8 orang semuanya. setiap orang dalam group tu berpasangan. kira ada la yang selalu dapat dengar masalah antara satu sama lain time tu. hanya berdua. bagus la ada group macam tu. first2 ika kagum jugak mcm mane dorang dapat buat macam tu cause ika tak dapat bayangkan if ika ada group sebesar tu. Ika tak la seramah yang disangka. cuma suka kacau orang je. haha =.='

but entah la. ada jugak keburukan group besar2 nie. bila gaduh teruk jugak. itu je la yang ika bayangkan bila dia cerita group dia seramai tu. but kawan ika cakap, that group la yang banyak bagi nasihat kat dia walau seteruk mana pun dorang tu. bagus la ada kawan macam tu. selalu ingatkan kita kan? tapi sejak dia pindah tu la banyak konflik terjadi.. mula la kawan-kawan dia kata dia sombong lupa kawan sejak pindah nie. haih. tahu kah anda perit tahu lepas dengar ayat macam tu? tak ke kau tak terpikir orang tu terasa dengan ayat kau macam kau tu jenis lupa kawan terus. fuhh hangin ler kawan ika nie. haih.

cuba bayangkan yang budak asrama nie yang kena contact dorang dulu? choi. kitaorang pun ada keje la. asrama. paham2 je la busy tu mcm mane. tu pun Alhamdulilla k dapat bawa gadget seperti phone, lappy, ipad, ipod dan sebagainya. kau ingat senang sekolah benarkan bawa semua barang tu gi asrama yang belum tentu jamin tak hilang gadget tu semua? haaa, kan dah emosi. haha. tapi serius la. jangan terlalu berharap orang akan contact dengan kita kalau kita tak ada usaha nak contact orang tu. lagi2 nak touching2 bagai nie alahai~ rindu buat cara rindu. seseorang tu akan bagi feedback yang baik if kita layan dia dengan baik. am I right? okay done for that. sambung cerita~

konflik bermula bila 2 orang dari ahli group tu pindah. then entah mcm mane dorang welcoming orang baru dalam group tu. tu tak kisah la tapi kawan ika kata budak tu la yang porak peranda kan group tu sejak dia pindah. so dia hangin la. katanya budak tu la punca segala-galanya. I don't know la kan sebab nie dengar luahan dia je dari cerita kawan-kawan dia semua tu. hm. Ika tak dapat nak kata apa la kan. then sekarang nie dorang tengah gaduh. haih. and my friend decided tak contact dorang dah. buat sakit hati je katanya. hm

tak tahu la nak cakap mcm mane. so how? tikah nie tak tahu la nak bantu dia mcm mane. tapi klau tgk dri cara kawan ika nie pun, dia pun emosi jugak. tapi entah la. dorang dah baik hari tu then ada lagi konflik tak puas hati group tu dengan dia pulak. so, dia fed up. ikut dia la nak buat apa pun. hati dia dah cukup terluka dah ika tengok tu. haih kesian dia. tak tahu la nak berpihak pada siapa sebenarnya. tapi hm. actually sekarang nie just I want to know how nak sembuhkan balik hati dia yang dah teruk tu. tambah2 lagi dengan masalah cinta pula.

sebelum pindah, she with someone that also from her old school. dengar cerita for a long time that person like her and suddenly get strength to her. that person is her bestie. actually best tahu ada bestie lelaki nie but I don't know if I have it or not but what I can see it I think I have one. heh. but tabik la kat orang tu. dia tu pemalu. haha. sesuai la dedua orang tu. dua2 pemalu. but dugaan yang nak tempuh untuk hubungan dorang berdua nie yang.. haih. mmg perlukan kekuatan yang sangat tinggi. hati yang tabah dan kuat.

jarang contact but always missing each other. I know that. tapi sape je dapat tahan kan? konflik sangat hubungan dorang nie sebab ada yang menyemak nak hancurkan. lagi2 orang tu suka pulak kawan ika nie. aduhai. lagi la. hubungan tu hancur sebab lelaki yang menyemak tu la. but now that person mintak get back. I know that thing will happen. it feel weird tetiba my friend say that person accept her break. lol my english. haha. kawan ika mintak break but dia terima? tak ke pelik? tetiba terima je? kalau ika, sumpah ika cakap ika tak terima.

tapi entah la. kawan ika tu dah terlalu hancur hati dia. dah mcm jadi heartless. that's what Im afraid for. ika tak nak benda yang dah jadi kat ika dulu terjadi kat orang yang ika sayang. haih. even baru kenal pun, ika jenis yang welcoming people who want to be in my life. I don't care sejahat seteruk mana pun orang tu sebab kawan is kawan. kawan tak perlu tengok rupa, harta, kebaikan semata-mata dan sebagainya. that my prinsip.

okay now, can you guys or sesape je la kan help me untuk bgi nasihat kat kawan ika nie? supaya dia jadi mcm biase. I mean hati dia. sembuhkan hati dia tu. I don't know how I can be okay dengan apa yang telah jadi sebelum-sebelum nie. hm. lagi2 kawan ika tu jenis memendam. haih. tu lagi susah. dulu pun teruk jugak nak pulih. tapi hm.. I don't know la mcm mane nak bagi dia semangat dan nasihat tu. sendiri tak betul. tu yang tak berapa berani nak cakap pape. kalau merepek merapu tu bleh la bagi kat ika.

dia kata ika bleh la. sedih macam mana pun ika, ika sorok dengan jadi happy semua tu tapi dia tak dapat. hm. entah la. dah lali mungkin. sebab tu dalam hidup nie jangan terlalu berharap dengan sesuatu nanti kecewa tu kita jugak yang tanggung sakit dan peritnya benda tu. that's why you need Him. Dia akan bantu kita, akan ada dengan kita walau apa pun yang terjadi. sebab tu la kita tak bleh carik Dia time kita susah je. kalau bleh, all the time carik la Dia. luah la apa2 pun kat Dia. Dia Maha Mendengar. untung tau kita ada Dia. Dia je la tempat kita bergantung, tempat kita berharap, memohon pertolongan dan sebagainya.

okay dah. kang cakap panjang lebar pun tak selesai jugak masalah nie. if you know la how to pulihkan hati yang keras, yang terluka, help me. tolong bagi ika nasihat supaya dapat kongsi ilmu. dapat jugak dibuat sebagai kekuatan bila datang ujian kelak. bantu la ya walaupun tahu this blog not really popular. I need your help. really need it. sampai sini sahaja postnya. Assalamualaik.

2 comments:

  1. tikanomii ^_^
    xsngka ko ad blog. . . princess pulk tu. hewhew.
    mslh kwn kau tu da ok ke?
    org yg jenis memendam rasa ni sush sikit ko nk korek rahsia dia. mcm mna aq tau? sbb aq jnis yg cmtu. hehe. so, use your own idea la nk korek cane. sbb maybe kwn u lain dgn i. ceh~ geli plak aq pkai u-i ni.. kau lebih knl kwn kau. try nsihtkn dy ap yg prlu. be the best friend to her than others. i know u can do it better than her friends before. c:

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm? haha. princess tu secara tiba2. dulu kebudak-budakan kan. maleh nak tukar. hehe. yeah, tahu. dah cuba dah. but tahu2 je la. ego menguasai diri pun tak boleh jugak. so, ikut dia la nak selesaikan mcm mane. dah nasihat. in shaa Allah. btw, sape nie? erm. weirdo.

      Delete